(untitled) (Спорт ғылымындағы зерттеулер, 2024)
Грек-рим стиліндегі күрестің үлкен танымалдылығына және қазақстандық спортшылардың халықаралық спорт аренасындағы жетістіктеріне қарамастан, бізге қолжетімді әдебиетте біздің спортшыларымыздың ірі спорттық жарыстардағы бәсекеге қабілеттілігін терең талдау жоқ есебі. Зерттеудің мақсаты ірі халықаралық жарыстарда грек-рим стиліндегі қазақстандық балуандардың өнер көрсетуіне талдау жүргізу болды. Әдеби дереккөздерді талдау, халықаралық жарыстарда қазақстандық спортшылардың өнер көрсету хаттамаларын талдау, International Wrestling database базасында қазақстандық спортшылардың бейіндерін талдау сияқты зерттеу әдістері қолданылды. Грек-рим стиліндегі қазақстандық балуандардың әлем чемпионаты мен Олимпиада ойындары сияқты ірі халықаралық жарыстардағы өнерлерін талдай отырып, олардың бәсекеге қабілеттілігін төмендету туралы қорытынды жасауға болады. Соңғы жылдары ел құрамасының медальдық есебінде алтын медальдардың үлесі төмендеп, қола медальдардың үлесі артты. Грек-рим стиліндегі қазақстандық балуандар ірі халықаралық спорттық жарыстардың тұрақты қатысушыларының бірі болып табылады. Халықаралық жарыстарға қатысқан барлық уақытта қазақстандық спортшылар Еуропа чемпионатының 12 медалін, Әлем чемпионатының 43 медалін және Олимпиада ойындарының 16 медалін жеңіп алды. Алайда, соңғы жылдары біздің спортшыларымыздың ірі халықаралық старттарда, соның ішінде Олимпиада ойындарында бәсекелестік тиімділігінің төмендеуі байқалды.