(untitled) (Спорт ғылымындағы зерттеулер, 2025)
Мақалада тәуелсіздік кезеңіндегі Қазақстандағы спорттық құзға өрмелеунің дамуы қарастырылады. Бұл спорт түрінің кеңестік дәуірден бастап бүгінгі күнге дейінгі қалыптасу кезеңдері қарастырылады. Қазақстандық спортшылардың халықаралық аренадағы табысты өнерлерін талдау, оның ішінде Халықаралық спорттық құзға өрмелеу федерациясының (IFSC) жарыстарына қатысуы негізгі проблемалар мен даму тенденцияларын, соның ішінде халықаралық турнирлердегі нәтижелердің төмендеуімен көрінетін дағдарыстық құбылыстарды анықтауға мүмкіндік берді. Қазақстандағы спорттық құзға өрмелеуді басқару құрылымына талдау жүргізіліп, спортшыларды даярлау жүйесіндегі кемшіліктер, инфрақұрылымдық базаның әлсіздігі және бірыңғай ұлттық федерацияның жоқтығы атап өтілді. Қазақстандық құзға өрмелеу спортшылардың басқа пәндердегі бәсекеге қабілеттілігін шектейтін жылдамдыққа өрмелеу бойынша мамандандыруға ерекше назар аударылады. Қазақстандық спортшылардың халықаралық жетістіктер динамикасының графигі 2017 жылдан кейінгі көрсеткіштердің төмендеуін көрсетеді. Қорытындылай келе, Қазақстанда спорттық құзға өрмелеуді дамыту, оның ішінде әдістемелік дайындықты жақсарту, инфрақұрылымды жаңғырту және жастар спортын дамыту бойынша шаралар ұсынылады.