(untitled) (Спорт ғылымындағы зерттеулер, 2025)
Зерттеу бокстағы техникалық және тактикалық дайындықтың дербестігін сипаттауға арналған. Зерттеу кезінде зерттеу мәселесіне сәйкес тактикалық әрекеттер, формаларға, шешім қабылдау әдістеріне теориялық талдау жүргізілді. Боксшылардың дайындығының техникалық – тактикалық әдістемесінің деңгейлері, негізгі ұстанымдары көрсетілді. Спортшы тұлғасының генетикалық және психологиялық сипаттамалары анықталынды. Спортшы мен бапкер арасындағы қарым – қатынасты жақсарту жолдары, боксшы тұлғасының бойындағы жеңіске қажетті сапаларының (еңбекқорлық, төзімділік, шешім қабылдау, мақсаттылық, әділдік, жауапкершілік, дербестік, өзіне деген сенім) сипаттамасы мен мүмкіндіктері айқындалды. Спортшылар арасында (14-16 жас боксшылары) екі топ алынып, арасында тест пен сауалнама жүргізіліп, нәтижесіне сипаттама беріліп негізгі алынған нәтижелер қорытындыланды. Зерттеуге 39 боксер қатысты. Зерттеу нәтижелеріне сай болашақ дербес әдістеме жасау қажеттілігіне ұсыныс берілді.